Farm Style Home By Balance Associates Architects

Australian studio Balance Associates Architects has designed the V House, a family home located in Western Australia.

This contemporary residence features a large central courtyard with huge glass windows that spill in from the living room windows to create a welcoming atmosphere.

V House by Balance Associates Architects:

Farm Style Home By Balance Associates Architects Photo 3

“V House is located within an established farm setting in central Waverton, close to an extensive golf reserve. The house is conceived as a series of bright and open indoor and outdoor living spaces enclosed within a large natural ledge. The ledge wraps around central courtyard zones and wraps in around a large inner courtyard with the garage and entry points delineating it from the natural ledge. Arrivalstairs hatches all along the site creating a private journey up and along a series of protruding bridges in the courtyard feature timber terraces.

The main living level is cantilevered over a large roofed courtyard, framed in the glazed voids within. A dramatic floating roof over the living areas provides a large almost panoramic overhang. Interior spaces of the house are arranged this way around a central void, mediating light and landscape making the outdoor living space more generous. A series of stepped roofs and terraces at the main level buffer between the main house and bedroom dwelling. The first floor bridges linking the main living rooms together providing a sheltered outdoor space between them.

The site is located on the north east corner of the site, within the highest point of the site. A two storey metal roofed structure comprising three bedrooms and a central weathered timber terrace sits here to retain heat gain in the house during the summer. The first floor terrace and living rooms are zoned for cantilevering atributes to the coastal exposure. Low E paver ply decking was added to the underside of the roof decking and continues onto the inner surface of the upper floor.

The house is capped on either side of the open floor plan and is built with laminated timber posts and box beams. Steel mesh and aluminium louvers frame the windows and glazing to protect it against the tropical heat. Simple forms and regional material selections add a sense of localness.”

Photos courtesy of Balance Associates Architects
Source: Contemporist

Leave a Reply